Programinė įranga

Ši skiltis apima viską, kas ir su kuo vyksta nuo laiko, kai visi takeliai įrašyti/sukurti, iki masteringo.
Naudojama techninė ir programinė įranga, žinios, kaip išvengti suvedime kylančių problemų ir pan.

Programinė įranga

Standartinė Kristis » 2010 Bal 26 19:17

Sveiki, norejau pasidometi kokia programine iranga naudojat irasinedami, kokia galit pasiulyt? Aisku privalumai butu, nemokama ;), lengvai suprantama, lengvai valdoma. As meginau pamaigyt MAGIX Audio Cleaning Lab 14 bet ji pakankamai sudetinga. Aciu uz atsakymus ;)
Kristis

Re: Programinė įranga

Standartinė d.r. » 2010 Bal 26 19:53

Šiaip reikėtų rinktis iš patikrintos klasikos: Cakewalk, Logic (Apple kompiuteriams), Pro Tools (kai kurių laikomas profesionaliausiu), Cubase (bene populiariausia), Nuendo... Valdymo sudėtingumas yra subjektyvus reikalas... Šiaip perkandus bent vieną iš jų, su kitais nebus vargo, nes esmė visų panaši, skiriasi tik niuansai ir išvaizda. Kiekvienos programos (jos šiaip vadinamos DAW - Digital Audio Workstation) ypatybės vieniems patinka labiau, kitiems mažiau, priklauso ir nuo poreikių (suvedimas, masteris etc). Taip pat visos turi ir garso atkūrimo niuansų. Šiaip aš asmeniškai dirbu su Cubase (įrašai, suvedimas), WaveLab (masteris - bet čia jau kitas pasaulis). Kartais vietoj Cubase - Nuendo. Tai beveik tas pats. Rekomenduoju. Išmokti valdyti prireiks laiko, tačiau išmokus suprasite, kad tokio tipo kaip Adobe Audition ar Magix yra gerokai ribotos lyginant su Cubase ar kt. klasikinėm. Šiaip, yra tutorialsai, yra youtube ir manau per keletą mėn. galima labai neblogai perprasti šias programas, o elementariausius veiksmus ir per keletą dienų.
Originalios šių programų versijos yra mokamos ir labai labai labai brangios. Tačiau visada yra "kitas kelias", jei suprantate, apie ką aš. Jei reikia, galiu dalintis. Skype: Razauskas.

Kas dar ką apie DAW?
Vartotojo avataras
d.r.

Standartinė Kristis » 2010 Bal 26 20:17

Aciu ;) Ir dar norejau pasakyti jeigu eisit "kitu keliu" tai uzeikit i linkomanija, maciau tokios programos: Cubase, WaveLab, Cakewalk, Nuendo ten guli :)
P.S. Cia kad ne spam'intumet Domo: "atsiusk atsiusk, davai, atsiusk" ;))
Kristis

Standartinė myka » 2010 Bal 27 02:54

Jeigu tik yra sąlygos ir kompas „velka“ rekomenduoju pratintis prie mokamų DAW'ų, nes dar nesutikau nemokamo, kuris galėtų bent pusę to, ką gali Cubase ar Nuendo. Kadaise, kai nebuvo taip įdomu, naudojau tai, kas pakliūdavo po ranka: CoolEdit, SoundForge, FruityLoops, Audacity truputi. Dabar tai atrodo, kaip laiko švaistymas, nes per tą laiką bučiau galėjęs geriau pažinti ką nors aukštesnio lygio - Cubase, Nuendo gal net ProTools. Dabar bandau susipažinti su Nuendo 4 ir Cubase 5. Šitie man patinka. Pažindinuosi jau kokie trys metai (nuo Nuendo3). Truputį po truputį. Vis juokingiau darosi galvojant apie nemokamus.

Kartas nuo karto pamėginu pažaisti su Ubuntu Studio x64. Visai įdomu, bet kol kas atrodo silpnokai. Gal parašysiu daugiau įspūdžių, kai daugiau laiko turėsiu.
Vartotojo avataras
myka
Vyr. diskusijų administratorius

Standartinė d.r. » 2010 Bal 27 22:23

Na, tas žodis "mokamas" vėl gi sąlyginis :) Turbūt turėta galvoje profesionalus softas. Bet visiškai pritariu. Kažkada dirbau su Cool Edit, vėliau jis tapo Adobe Audition ir panašiu softu. Patikėk, tai taip toli nuo seno gero Cubase ar pan, kad net sunku apsakyti... Jei reikės kažkokio softo, visgi, ir nerasi pats eMule, DC++, Linkomanijoj ar kur kitur, kreipkis. :ugeek:
Vartotojo avataras
d.r.

Standartinė Edvinas_Karalavicius » 2010 Bir 19 19:46

Hm... Cubase kokego papoliariausia. Na aš pradėjau Adobe Audition :) Geras daiktas . Dabar Naudojuos Reason + Record . Geras ,geras ,geras daiktas. Man jo pilnai užtenka :)
Edvinas_Karalavicius

Standartinė d.r. » 2010 Lie 26 13:00

Jep, ir aš pradėjau su Adobe Audition :) Ačiū dievui, kad užteko proto pradėjus vėliau nudėti ją į šalį :)
Vartotojo avataras
d.r.

Standartinė penkiolikasimtu » 2010 Rgp 23 01:48

koki daw naudoji yra labai priklausoma nuo poreikiu, nuo sugebejimo apsiprasti, as asmeniskai jau ~6 metai Fruity loopsa vadinama "edu", nuo tu laiku kai jis dar fruity loops vadinosi,, siu dienu FL Studio yra stipriai pazenges aparaciukas, aisku daug kartu girdejau "mesk, imk nuendo, mesk, imk cubase, mesk windows!" eik ant logic" daug visokiu fraziu, na pabandziau tik cubase ir logic, per neilga laiko tarpa buvau nemazai ismokes, bet minusas didelis cia tame, kad tai prie ko as iprates jau ryskiai skiriasi nuo tu jau populeriausiu,, atsirado su metais visokiu Pro Tools ir panasiai,, galeciau isvardinti bene 4 daw kurie 75% panasumo turi, ir skaites nemazai esu, kad visu daw atkuriamas garsas yra taspats, skiriasi galbut tik cpu panaudojimas, pvz cubase/nuendo wiska wav'ina ir duoda didziule laisve jusu procesoriui, o tai yra nemazas pliusas :) sunku apsisprest, bet po tiek metu, nieko nebesinori, nes viska ka turi galvoje perkeli i daw, o to pilnai uztenka. aisku ateis laikas, pradesiu intensyviai dometis main mixingu, masteringas nelabai domina, nes kaip taisykle, jeigu tu kuri muzika, suvedima darai, masteringa patartina leisti atlikti kitam zmogui, kurio ausys ir akys tai daro kasdien,, :)
penkiolikasimtu

Standartinė d.r. » 2010 Rgp 23 14:47

Taip, iš esmės tu teisus. Viskas šiuose dalykuose yra skonio reikalas, net pati kokybė. DAW, plug'inai, mikrai, pre-ampai, suvedimas, masteris - viskas absoliučiai yra skonio reikalas. Kiek studijų, kiek žmonių, tiek ir nuomonių. Tad didžiausios sėkmės naudojant FL Studio, tikrai niekas nesako, kad tai yra blogai. Tačiau FL Studio negalima lyginti su Adobe Audition, taip kaip negalima lyginti kokybiško instrumentinio mikrofono, kad ir kokio SM57 su kokiu nors SuperLux už kelioliką litų iš Maximos (teko prieš kelias dienas tokius matyti ant scenos).
FL Studio ypač giria žmonės, dirbantys su elektronine muzika. Aš šiuo atveju pirmenybę teikiu Ableton Live, bet tik todėl, kad vėlgi... skonio reikalas :)
MAC'ų aš iš principi nemėgstu, nors pastarąją savaitę turėjau tiek problemų su Microsofto operacinėmis, kad mano draugai su Macais iš manęs atvirai ėmė šaipytis :) Nieko nepadarysi...
Na o dėl mixingo ir masteringo... esmė tame, kad domėtis vienu, visiškai ignoruojant kitą yra nebeįmanoma. Aiški riba tarp Mixing ir Masterig pastaraisiais metais vis labiau blunka ir geras Miksas šiaip jau yra tas, kuriam išvis nereikia Masterio. Kita vertus, darydamas masterį, labai dažnai turi grįžti į Miksingą ir taisyti klaidas. Tad populiarėjant mažoms studijėlėms, home-studios ir portatyvinėms studijoms visame pasaulyje, vis dažniau tiek miksingą, tiek masterį daro vienas ir tas pats žmogus.
Ir dar: niekada neduočiau daryti nei mikso nei masterio žmogui, kuris tai daro kasdien :) Baisiausia, kas gali būti man įrašuose - tai konvejerinis darbas. Yra toks dalykas kaip profesinė liga ir šioje srityje ji ypač jautri. Dariau savo įrašus vienoje prof studijoje, tačiau po poros mėnesių teko mesti, nes ten dirbantis profesionalas tiesiog nebegirdi to, ką girdi žmogus nepavargusia nuo popso ir reklamų ausim. Dar teko girdėti kaip vienas garso dizaino profesorius Vokietijoje lygino du suvedimus: lietuvio studento ir Zujaus, laimoko bene geriausiu LT. Vokietis nežinojo, nei kas tas Zujus nei kas tas studentas. Verdiktas buvo toks: studento darbas gal kokybiškai ir prastesnis, tačiau gerokai įdomesnis už "viduriukų susukiojimą" Zujaus studijoje.
Tad kaip ir sakėte, viskas yra skonio reikalas :)
:ugeek:
Vartotojo avataras
d.r.

Standartinė Elfai » 2010 Rgp 23 18:44

Ką tokio išbandyti, kas ne žiauriai apkrautų kompiuterį, bet turėtų pakankamai funkcijų ir nebūtų labai sunkiai apsiprantama su tokia programa? Iki šiol mačiau tik Audacity. Nesenai prasidėjo mano įrašinėjimo namuose manija.
Elfai

Kitas

Grįžti į Suvedimas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias